Toenemende inbraken. Wat kunt u zelf doen?
Niemand wil er aan denken: een inbreker die in uw kasten snuffelt en uw waardevolle spullen meeneemt. Thuiskomen en uw laptop en stereo apparatuur missen. Toch is het handig om eens stil te staan bij de mogelijkheden die we inbrekers zelf geven. We kunnen zelf al veel doen om inbraak te voorkomen. Uiteindelijk is inbraak voorkomen altijd beter dan achteraf aangifte moeten doen.

Tuin

Hoe is de toegang tot de tuin? Hoe is het gesteld met de schutting? Zijn er horizontale of verticale planken gebruikt? Gebruik verticale planken want horizontale planken werken net als een ladder!

Is de tuin overzichtelijk? Kunnen inbrekers niets verstoppen achter bijvoorbeeld een heg of container? Zorg voor voldoende buitenverlichting.

Zet geen trappen of containers tegen de woning. Dit geeft inbrekers een mogelijkheid om naar het bovenraam te klimmen en naar binnen te glippen.

Woning

Sluit alle ramen als u weggaat, ook al is het maar voor enkele minuten. Inbrekers werken snel en kunnen binnen enkele minuten uw hele huis leeghalen.

Leg geen reservesleutels bij de deur en vooral niet buiten. Zorg ervoor dat de inbreker niet gemakkelijk kan vluchten via de achterdeur en zich geen toegang kan verschaffen tot uw auto. Ook als u een sleutel in de achterdeur laat zitten, biedt u de inbreker gemakkelijk een vluchtweg. Doe dat dus nooit.

Zorg eroor dat de post regelmatig wordt opgeruimd. Inbrekers weten dat u wat langer van huis bent als er veel post ligt.

Als u langer van huis bent kunt u overwegen om een tijdschakelaar (of schakelklok) aan te schaffen. Op die manier kunt u op bepaalde uren het licht aan laten gaan, zonder dat u thuis bent. Voor inbrekers lijkt het zo of u thuis bent.

Babbeltrucs

Steeds vaker horen we van babbeltrucs. Een onbekend persoon komt aan de deur en doet zich voor als postbezorger, glazenwasser of bloemenverkoper. Ze praten zich uw huis binnen en voor u het weet, bent u uw portomonnee en PINpas kwijt. Een voorbeeld is een verhaal van vorig jaar, waarbij een nep TNT-medewerker een pakketje kwam bezorgen. Om te betalen kon je gebruik maken van een mobiel PINapparaat. Hiermee werden de pasgegevens echter gekopieerd. De oplichter plunderde later de rekeningen.

Mensen met babbeltrucs dragen vaak specifieke bedrijfskleding, zodat ze overtuigender overkomen. Het is daarom belangrijk het volgende te doen om geen slachtoffer te worden van babbeltrucs.
-Vraag naar de legitimatie van de persoon. Controleer de gegevens ook.
-Geef nooit maar ook echt nooit uw PINcode weg
-Laat de persoon niet zomaar toe in de woning
-Meld bij onraad het voorval aan de politie, zodat de schade beperkt blijft.

Conclusie

Hoewel inbraak in uw woning altijd mogelijk is, kunt u zelf veel doen om inbraak te voorkomen. Loop uw huis eens goed na bekijk het vanuit de ogen van een inbreker. Maak het de inbreker zo moeilijk mogelijk! Doe altijd aangifte wanneer er sprake is van inbraak in uw woning.
Nieuwsberichten.
17/01/10
Betere beveiliging voorkomt 10.000 inbraken.

27/07/09

Ministerie verhoogt subsidie veiligheid kleinere bedrijven.

20/07/09
Politiecellen niet brandveilig genoeg.

07/06/09
Toenemende inbraken. Wat kunt u zelf doen?

09/05/09
Brandbeveiliging scholen laat te wensen over.

12/04/09
Subsidie veiligheid kleinere bedrijven.
Copyright © 2010 Staysafe Security B.V. - All Rights reserved - Ontworpen door: J.Martens